Napelemekkel és fenntartható divattal a környezetvédelemért

A divat sokak számára nagy jelentőséggel bír az életben, ami nem is csoda. Hisz az ember természetes vágya szépnek, szebbnek lenni, divatosan öltözködni. Napjainkban azonban már nemcsak az a fontos, hogy valaki divatos legyen, hanem az is, hogy milyen módon teszi azt meg.

A fenntartható divat lassan mindenki szótárába bekerül, és a fast fashion, a tucat kínai termékek helyett egyre többen fordítanak figyelmet arra, hogy a megvásárolt ruhadarabok fenntartható gyártótól származzanak. A tartós, minőségi darabok egyre inkább elterjedőben vannak és ez a környezetnek is jót tesz. Kevesebb a ruhahulladék, ami igen nagy méreteket öltött az elmúlt pár évtizedben. A környezetvédelem nemcsak az élet e területén válik fontosság, hanem sok minden másban is.

A fotovoltaikus rendszer is egy ilyen területe az életnek. A napelemes rendszer, ahogy elterjedtebb az elnevezése nem csinál mást, mint hogy a nap energiáját elektromos árammá alakítja. Ez egy tiszta, zöld energia, ami ingyen és korlátlanul rendelkezésre áll mindenki számára. Ahhoz, hogy ezt használni is lehessen, napelemekre van szükség.

Ebben segít a napelemesrendszerek.info, ami az ország valamennyi régiójában elérhető szolgáltatásokat kínál. De nézzük is meg, hogy hogy működik maga a rendszer.

A fotovoltaikus rendszer tehát a nap energiáját alakítja át elektromos energiává. Nem keverendő össze a napkollektorral, ami viszont a nap hőenergiáját hasznosítja. A napelemek felszerelése gyakorlatilag egy-két nap alatt megtörténik, azonban a tervezés ettől nyilván több időt vesz igénybe. A napelemesrendszerek.info ebben is segítséget tud nyújtani az ország valamennyi régiójában kiváló szakemberekkel.

A fotovoltaikus rendszer segítségével tehát a nap energiájából áram keletkezik, ez az egyenáram, ami a háztartásokban nem használható. Ezért szükség van egy inverterre, ami váltóáramot csinál ebből az egyenáramból. Hogy mégis mennyit? Az a fotovoltaikus rendszer teljesítményétől függ.

A napelemesrendszerek.info is felhívja a figyelmet arra, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a rendszer tervezésekor. Első körben érdemes megnézni, hogy a háztartásunknak mekkora az energiaigénye, szükséglete. Ez nagymértékben befolyásolja ugyanis, hogy milyen legyen a rendszer teljesítménye.

Ha alulméretezett ugyanis a napelemes rendszer, akkor nem fogja fedezni az elektromos áram szükségletet, ha pedig túlméretezett, akkor feleslegesen növeljük meg saját kezdeti költségeinket.

A fotovoltaikus rendszert egyre többen telepíttetik nemcsak otthonaikban, hanem vállalkozások, cégek, irodák is előszeretettel használják. Hiszen jelentős mértékben lecsökkenti a rezsiköltségeket, és a kezdeti nagyobb bekerülési költség finanszírozására is többféle lehetőség van. Ez függ attól, hogy milyen területről beszélünk, de léteznek pályázatok és kamatmentes hitelek is, érdemes a tervezés előtt utánanézni ezeknek is.

Általában a fotovoltaikus rendszer 8-10 alatt visszahozza az árát, és ezután már valóban ingyen lesz a villamos energia.

Fontos, hogy a tervezéskor gondoljunk a jövőre is, hisz ezeket a rendszereket nem rövid távra tervezik. Tehát ha az elkövetkezendő években például elektromos autót szeretnénk vásárolni, amit otthon szeretnénk tölteni, akkor számoljuk ezt is bele. Vagy ha klímát, klímákat szeretnénk vásárolni, vagy épp medencét építeni, ami fűthető. Minden olyan dolog, ami áramot fogyaszt, számít. És ezeket alaposan át kell gondolni.

Bár a napelemes rendszer bővíthető, lehet plusz napelemeket tenni a tetőre, azonban mégsem vég nélkül bővíthető a rendszer. Ennek ugyanis az inverter szab határt, azt a berendezés, ami az egyenáramot alakítja át váltóárammá.

Egyre többen térnek át a fotovoltaikus rendszerekre, az egész országban láthatjuk ennek kiváló példáit. Gazdaságos, környezetkímélő beruházás, egy igazi win-win szituáció. Mint ahogy az is, ha a divatban is a fenntarthatóságot követjük. Ezzel nemcsak magunknak teszünk jót, hanem a bolygónak is.