Ezen az oldalon könnyen rátalálhat a jó megoldásra

Milyen kellemetlen szituációk adódhatnak, ha mondjuk az ember online rendel ruhát, és rossz méretet hoznak neki. Hasonlóan kényelmetlen szituáció az, ha egy megrendelőnk igent mondott egy ingatlanra, de nekünk még nincsen energetikai tanúsítványunk. Ezen az oldalon található a www.e-tanusitas.eu oldala, ahol erre a problémára gyorsan tudnak megoldást nyújtani.

De más helyzetekben is fontos, hogy az energia tanúsítvány rendben legyen, minden pályázat esetében lényeges. Az e-tanusitas.eu cég tisztában van vele, hogy az elfoglalt ügyfeleiknek egyszerűen nem marad idejük arra, hogy még a tanúsítvány intézésével is foglalkozzanak. Ők viszont villámgyorsan elintézik az ügyfelek helyett az energetikai tanúsítvány kezelését. Az ügyfélnek csak annyi a dolga, hogy felhívja az e-tanusitas.eu honlapon megadott telefonszámát. De ha ez is túl sok idő lenne, akkor az űrlap kitöltése is elegendő. Ezek után ők már meg tudják keresni az ügyfelet. Ha egy cég ilyen gördülékenyen és gyorsan működik, az már alapból jó jel.

Ezen az oldalon tud tájékozódni az energetikai tanúsítványokról

A telefonos beszélgetés alatt meg kell adni a leglényegesebb adatokat, amit az e-tanusitas.eu cég utána továbbít az illetékeseknek. Ezek után egyeztetnek egy közös időpontot, amikor megtörténhet a helyszíni felmérés. Ebben az időpontban egy hozzáértő szakember kiszáll a helyszínre, és elvégzi a szükséges méréseket a területen. A felmérés alatt feljegyzett adatokat ezek után továbbítja az e-tanusitas.eu irodájába. Ezeket követően elkészülnek a számítások, és a tanúsítvány is elkészül ez idő alatt. Ha ez mind megvan, és minden rendben lezajlott, akkor nincs más hátra, mint az elkészült dokumentumok kiszállítása. Ehhez az e-tanusitas.eu cég futárszolgálatot biztosít, akik az egész ország területén kiszállítanak. Mindezt egy nap alatt, tehát a megrendelő másnapra már kézbe is kapja a szükséges tanúsítványt, és így nem pazarolt rengeteg időt erre a procedúrára. A tanúsítvánnyal már értékesítheti az ingatlant vagy beadhatja a pályázatot.

Ezen az oldalon azt olvashatjuk, hogy bizony már 2009 óta kötelező minden egyes új építésű és közhasználatú épületre energetikai tanúsítványt kiadni. Sőt 2012 óta erre már a régebbi épületek esetében is szükség van. Az energetikai tanúsítás közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek a halandó emberek gondolnák, sőt eléggé könnyen és gyorsan megoldható, ahogy azt fentebb beszéltük. Viszont azzal érdemes tisztában lenni, hogy milyen ára van a tanúsítványnak. Az AA++ minimális energiaigényű fokozattól egészen a JJ kategóriáig terjed a skála, amely már a kiemelkedően rossz energetikai zónába tartozik. Mielőtt eladnánk egy ingatlant, azelőtt erre feltétlen szükség lesz.

Csak pár lépés, és már el is készülhet az energetikai tanúsítványunk, és már mehet is az ingatlan értékesítés

Nem sok dolga lesz a megrendelőnek, elsőre telefonálni kell, és tájékoztatást kérni az e-tanusitas.eu csapatától. Mivel erre általában sürgősen van szüksége mindenkinek, így érdemes előre gondolkodni, és még időben hívni őket. Ha ez valamilyen okból mégse valósult meg, elfelejtettük, vagy csak nem is tudtunk az energetikai tanúsítvány létezéséről, míg az ügyvédünk nem szólt, akkor sincs gond. Ők vállalják, hogy huszonnégy órán belül elintézik nekünk a papírokat a tanúsítványhoz.  Minden hétköznap reggel nyolc órától, este nyolc óráig bátran lehet keresni őket telefonos úton. Ha ezen múlna az ingatlan értékesítése, akkor segítenek késő este is elintézni, sőt az e-tanusitas.eu csapata még hétvégén is hajlandó időt áldozni az ügyfeleire.

 A legfontosabb adatokra szükség lesz, ilyen a név, telefonszám és a település, ahol az adott ingatlan elhelyezkedik. Ezt tudniuk kell ahhoz, hogy ki tudjanak menni a felmérést elvégezni. Azonban egy olyan korrekt céggel van dolgunk, akik csak akkor számolják fel a kiszállási díjat, hogyha az ingatlan a világ vége mögött van kettővel, és irdatlan hosszú idő oda kikocsikázni. Ebben az esetben is csak pár ezer forintról van szó, ami lássuk be elenyésző összeg amellett, ha ezen múlik egy ingatlan eladása.

A helyszínen történő felmérés menete abból áll (ezen az oldalon el lehet olvasni bővebben is), hogy a cég által kiküldött hozzáértő szakember ellenőrzi az ingatlan lehűlő felületeit. Ezután górcső alá kerülnek a nyílászárók, hogy megfelelő minőségűek -e. Majd a tájolást ellenőrzi a szakember. A padló, a födém és a fűtésirendszer is átvizsgálásra kerül, hogy jó állapotban vannak vagy sem. Végül pedig a melegvízellátó rendszer működését tekinti át az ellenőrzés. Ha azt szeretnénk, hogy minél hamarabb haladjon a folyamat, akkor segíthetünk annyit, hogy az épület helyrajzi számát előre odakészítjük a kiküldött embernek.  Ha még jobban meg akarjuk pörgetni az eseményeket, akkor praktikus az épület tervdokumentációját is előkeresni, mint például az alaprajzot, vagy a műszaki leírást.

Mi van még hátra, hogy minden rendben legyen a tanúsítvánnyal?

Ekkor már nincs sok hátra, hogy az energetikai tanúsítvány kiállítása megtörténjen. Ezen az oldalon a jelenleg hatályban lévő szabályok szerint járnak el, így a magyarországi törvények által meghatározott tizenkettő kategóriába sorolják be az ingatlant. Ezt már említettük, a skála az AA++ kategóriától, a JJ-ig tart. Az AA kategória BB-hez tartozó követelményeken túl fontos, hogy a hőtermelők időjárásfüggő szabályozása is meglegyen. Sőt a helyiségenként változtatható fűtési beállításokat is külön kell megmérni, ha a bérbe adható épületrészek energiafogyasztása úgy oszlik el.

El is érkeztünk oda, hogy a kész tanúsítvány a kezünkbe kerüljön, és még csak huszonnégy óra telt el, vagy, ha iszonyatosan sürgős, akkor akár tizenkét óra alatt is teljesítik a kérést. Az elkészült dokumentumokat egy GLS futár fogja házhoz szállítani, az ország teljes területén. Nem kell aggódni, ha nem vagyunk fővárosi lakosok. Ezért a rapid időtartamért nem számol fel az e-tanusitas.eu cég, mivel nekik is szívügyük a gyors kiszolgálás. Ezt mondhatjuk, hogy alapnak vesztik, és nem extra szolgáltatásnak. Ha nekünk tizenkét óra leforgása alatt muszáj kézbe kapnunk a tanúsítványt, akkor SMS-ben elküldik nekünk a HET-számot, amivel már az ügyvéd tudja intézni a szükséges lépéseket.

A számlát végül kiküldik, és ezt a SZJA elszámoláskor könnyen lehet rendezni. A tanúsítvány egy példányban fog elkészülni, és ez mindig az aktuális tulajdonos birtokában kell, hogy legyen. Az ingatlan értékesítésekor ezt feltétlenül át kell adni az új birtokosnak. Az e-tanusitas.eu cég a tanúsítvány tíz évig megőrzi elektronikus formában, így nem kell aggódni, ha később szükség lenne rá. Ha környezetbarát megoldást választana, akkor az e-tanusitas.eu kínál egy zöldebb megoldást, vagyis, hogy e-mailben elküldi a tanúsítványt. Így a GLS futár nem szennyezi a környezetet az autókázással, és a papíralapú tanúsítvány sem feltétlenül szükséges. Ez így nem mellesleg sokkal gyorsabb megoldás is, mint a futárszolgálat.

Az árlista az energetikai tanúsítványokhoz (ezen az oldalon is megtekinthető)

Ezen az oldalon, az is fenn van, hogy az árlista a négyzetméter alapján oszlik el, vagyis, ha az ingatlan 0-40 négyzetméter méretű, akkor Bruttó 12.990 forint a tanúsítvány, hogyha 41-120 négyzetméter, akkor 14.990 forint, ha 121-160 négyzetméter közti a méret, akkor 15.990 forintért érhető el a tanúsítvány. Ha 161-200 négyzetméter közt van az ingatlan mérete, akkor 16.990 forintba fog kerülni a tanúsítvány, és 201.300 négyzetméter esetén az ár 17.990 forint. Családi ház esetén ehhez plusz ötezer forint fog hozzáadódni, ha az ingatlan még nem haladja meg a 120 négyzetmétert. Ha ezen felül van, akkor 160 négyzetméterig plusz hatezer forint, 200 négyzetméterig plusz hétezer forint, és végül 300 négyzetméterig extra nyolcezer forint kerül majd felszámításra. Ha azt nézzük, akkor egyik esetben sem kellett húszezer forintnyit fizetni, így ez eléggé gazdaságos megoldás.

Ha ingatlant szeretnénk értékesíteni, akkor az energetikai tanúsítványt muszáj elintézni előtte. Jobb előrelátónak lenni, és ezt időben megszervezni, és az e-tanusitas.eu profi csapatát megbízni. Mindenkinek, aki sürgősen és egyszerűen szeretné intézni az energetikai tanúsítvány beszerzését, annak jó döntés, ha őket hívja, hiszen korrektek, profik és gyorsak. Ennél nem is nagyon kell több, ráadásul egész országon belül működnek.