Az otthonom is sokkal dögösebbé válik, hogyha napelem lesz a tetőn!

Nőként mindig is imádtam saját magam és a környezetem csinosítgatni. Tinédzserkoromban szerettem bele a csodás ruhákba, a divatos kiegészítőkbe, majd ez a szenvedély az idő múlásával kiterjedt az otthonomra is.

Az elmúlt években nagyon szimpatikussá vált számomra egy új trend, ami a fenntarthatóságot hirdeti. Végre menővé vált, hogyha nem igazi bundát hordunk, hanem műszőrmét, és már arra is büszkék lehetünk, hogyha egy régi ruhadarabba lehelünk új életet ahelyett, hogy még egyet vásárolnánk.

Ezt az elvet az otthonunkban is igyekszünk alkalmazni. Nem használunk eldobható dolgokat, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ám a legnagyobb környzetkímélő beruházást folyton halogattam: ez nem más, mint a napelem rendszer telepítése.

Tudtam, hogy nagyszerű dolog, de nagyon borsos az ára, ha egyben kell kifizetni. Az egyik Dórival folytatott beszélgetésünk során ezt a problémámat részletesen körül is írtam neki. Nagy meglepetésemre a barátnőm meg is oldotta a gondom! Elmesélte, hogy ők most nézegetik a napelemes pályázatokat, és meg is mutatta az oldalt, ahonnan árajánlatot kértek. Itt lehetőségem van kamatmentes kölcsönt igényelni, amivel megvalósíthatom ezt az elképzelésem.

Megtudtam, hogy az ilyen napelemes pályázatok remek lehetőséget kínálnak, hogyha energetikai korszerűsítést szeretnénk végezni a lakásunkon. Bár nekem a napelem volt a célom, nem rossz tudni, hogy akár a fűtésrendszert is felújíthatnánk, vagy például napkollektort is telepíthetnénk. Sőt, még ezen felül is vannak lehetőségek a felhasználásra!

Kicsit aggasztott, hogy nőként nem értek az ilyen munkálatokhoz, de a barátnőm megnyugtatott. Megtudtam, hogy a teljes körű ügyintézésben fognak nekem segíteni, elejétől a végéig. Továbbá kivitelezők után sem kell majd szaladgálnom: a cég által megbízható szakemberek jönnek ki felmérni, hogy alkalmas-e a ház a napelemek telepítésére. Ellenőrzik, hogy elég erős-e a tető, nem árnyékos-e hely, és azt is megnézik, mennyi áramot fogyasztunk, és ahhoz mérten hány napelem panelre lesz szükség. A tervezés nagyon fontos, mert egy nem jól összeállított rendszer nem tudja azt az eredményt produkálni, amire vágyunk.

A minőségi alapanyagok is szükségesek. Egy jól megválasztott napelem akár 25 évig is szolgálhat minket, ellenben, ha silány darabot választunk, akkor azzal csak a bajunk lesz. Ezen felül az sem mindegy, milyen invertert szerelnek be nekünk. Az inverter az a készülék, amely a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakítja. Enélkül a háztartási gépeink nem tudnák használni a megtermelt áramot. Sokan viszont nem gondolnak arra, hogyha nem gondolkozunk előre, és csak a mostani áramfogyasztásunkat veszik alapul, akkor az inverter teljesítménye túl kicsivé válhat néhány év múltán. Egy jó szakember ezt sohasem hagyja figyelmen kívül. Nagyon tetszett az ötlet, hogy a barátnőmmel közösen vágjunk bele ebbe a projektbe. Mivel ő már felvette velük a kapcsolatot, biztosított a profizmusukról. Ha Dóri megbízik bennük, én is bátran keresem fel őket.
Ha ezen túl leszünk, akkor végre lesz egy olyan éke a házamnak is, amire méltán büszke lehetek!