Az örök visszatérő kérdés: a gyökérkezelés fáj?

Nem gondoltam, hogy a szombati vásárlás közben arról is fogunk beszélgetni, hogy a gyökérkezelés fáj vagy sem. De mégis így lett.

Eszter barátnőmmel már régóta terveztünk egy kiadós, kellemes vásárlós napot. A tavalyi tavasz tulajdonképpen elmaradt, ezzel párhuzamban persze a ruhatárunk frissítése is. Most viszont úgy belevetettük magunkat ebbe a színes-illatos tavaszi kavalkádba, amivel a természet megajándékoz minket, hogy igazán megjött a kedvünk pár új ruhadarabhoz is. Mert hát mégis csak jobb kedvvel megy az ember társaságba, most, hogy végre mehetünk úgy, hogy valami új darab is van rajta. Lehet, hogy ez csak valami női szeszély, de én határozottan jobban és magabiztosabban érzem magam ilyenkor, nekem ez fontos dolog. Úgyhogy fogtuk magunkat és tegnap elmentünk az egyik plázába.

Ilyenkor persze mindig sokféle dologról csacsogunk, ami éppen történik az életünkben, legyen az munka, pasik, vagy épp egy nem is olyan kellemetlen fogászati élmény…

Biztosan ti is ismertek olyan embereket, akik nem félnek a fogorvostól, hanem szabályosan rettegnek tőle. Na, hát mondanom sem kell, Eszter pontosan ilyen. Sajnos voltak nagyon rossz gyerekkori élményei és ezeket nagyon nehéz már felnőttként elfeledtetni. Azonban most úgy fest a helyzet, hogy lehet, hogy mégis sikerült, vagy elindult nála egy ilyen folyamat.

Már elég komoly fájdalmai voltak, amikor úgy döntött, hogy nem halogatja tovább, felkeres egy fogorvost a városban. Mondanom sem kell, hogy a gyerekkori élményeknek köszönhetően nem volt az a gyakori fogorvos látogató és közben még el is költözött egy másik kerületbe, tehát mindenképpen új doktort akart keresni. Egy közös barátunk ajánlásával sikerült eljutnia a fogorvosbudapest.info csapatához, ahol az időpont foglalást követően néhány nappal már fogadták is a problémájával.

Sajnos hamar kiderült, hogy komoly a dolog és a fogorvos gyökérkezelést tanácsolt a helyzet orvosolására. Erről tulajdonképpen azt érdemes tudni, hogy a fogorvosok többsége nem igazán szereti ezt a kezelést, mert igencsak munkaigényes, sokkal egyszerűbb döntés azt mondani, hogy meg kell szabadulni attól a fogtól. Tehát, ha valaki ezt a kezelést tanácsolja, az jó eséllyel tényleg azért teszi, mert ezt találja a legjobb megoldásnak. Különösen szimpatikus, hogy ezt ők maguk is megírják a fogorvosbudapest.info oldalon. Mert hogy itt nagyon sok gyakran ismételt kérdésre lehet választ találni, ráadásul egy fogorvos tollából. Többek között arra, is, hogy vajon a gyökérkezelés fáj, vagy csak a fejünkben él egy ilyen illúzió, amit beképzelünk magunknak.

A honlapon tulajdonképpen részletesen bemutatják, hogy mi történik pontosan egy gyökérkezelés során és ehhez milyen eszközöket használnak fel. Egy átlagos halandó számára ebben is bőven akad olyan elem, ami kellően rémisztő lehet. Akár még annyira is, hogy távol tartsa a fogfájós beteget. Azonban ezek a problémák maguktól sosem múlnak el, úgyhogy érdemes időben elejüket venni és szakemberhez fordulni.

Így beszélgettünk végül mi is arról, hogy a gyökérkezelést fájt-e, mert hogy Eszter már túl is esett rajta. Ekkora jött az igazi meglepődés: egy fogorvostól rettegő ember szájából hallottam ugyanis azt, hogy ez a kezelés fizikai fájdalommal valójában nem járt. Bár ehhez az is hozzá tartozik, hogy az ő személyes anatómiája és állapota szerencsésnek mondható volt, az érzéstelenítést követően kellően ellazult és nem volt problémája.

Miután beütött a koktél, visszafeküdt a székbe és az orvos nekilátott a problémás területek feltárásának és kitisztításának. Ha erről is szeretnétek részletesen olvasni, akkor a már említett weboldalon megtehetitek, szerintem nagyon érdekes. Eszter beszámolója alapján ez a kezelés nem a fájdalom miatt híresült el annyira. Sokkal inkább azok a hanghatások a rémisztők, amik közben érnek a különböző műszerekből. De ha az ember helyre tudja tenni a fejében azt, hogy ezekre azért van szükség, hogy ne fájjon az a fránya fog, akkor szerintem már ezek sem lesznek annyira rémisztők.

Ő ráadásul különösen szerencsésnek mondhatja magát, mert egyetlen kezelés alkalmával sikerült megcsinálni az egész műveletet és kitisztítani a gyulladt területet. Innentől kezdve persze kell még kontrollra mennie, azonban ha további probléma nem lép fel, akkor évente egyszer kell megröntgeneztetni és kész. Na meg persze a szokásos éves ellenőrzés, amire ugye mindenki eljár?! Nekem is kéne már menni, foglalok is időpontot hamar…

A történet konklúziója csupán annyi, hogyha hasonlóan traumás élményeitek vannak a fogorvosi székkel és eszközökkel kapcsolatban a korábbi életetekből, akkor is érdemes keresgélni, mert tényleg könnyű olyan szakembert találni, aki ezt elfeledteti. Az pedig, hogy a gyökérkezelés fáj, eszerint a történet szerint csak egy mítosz, egy városi legenda. De azért drukkoljatok, hogyha ilyenre van szükségetek, hogy nektek is szerencsés legyen az anatómiátok.