Dresscode a munkahelyen

A régebbi korok ruhadarabjainak célja elsősorban az volt, hogy viselőjüket megvédjék a környezeti hatásoktól, az időjárás viszontagságaitól. Ahogy teltek az évek, egyre inkább bizonyos rangok, tisztek kifejezői lettek ezek a darabok (katonaság, nemesség). A cserkészeknél, vagy éppen az úttörők körében az egyenruha a csapatszellemet, az egy azon gondolkodást volt hivatott a világnak megmutatni. A fekete ruha viselését azonban máig hagyományként őrizzük, mindenki számára ismeretes, a gyász időszakában alkalmazzuk.

De lássuk, hogy ma mit vár el tőlünk, nőktől a világ?

Igen, bátran nevezhetjük elvárásnak, hiszen a társadalmi normáknak eleget téve kapunk magunkra minden reggel valamit. Valljuk be! A stílust bár mi határozzuk meg, a beilleszkedésért cserébe azonban minden követ megmozgatunk.

A business világában leginkább két öltözködési stílust, csoportot különítünk el egymástól: business lady, lightos business lady. Az élére vasalt nadrágok, az elegáns, jó minőségű női ruha világa ez. Mindkét esetben bizonyos szabályoknak érdemes megfelelünk. Minden ruhadarabnak meghatározott hossza van, szigorú előírásoknak kell eleget tennünk. A nadrágok hosszúak vagy bokáig érők lehetnek. A szoknyák esetében szintén a hosszabb típusokat javasoljuk, a bátrabbak térdig érő fazonokkal is próbálkozhatnak. Fontos odafigyelni arra is, hogy ezek egyike sem lehet túl szűk és hivalkodó. Maradjunk inkább a kellemes, sötétebb színeknél: kék, szürke, fekete.

Lazább körülmények között megengedett a pasztell, a kellemes színek használata is. A blúz a business ladyk körében nem lehet mélyen dekoltált és rövid ujjú még a melegebb időszakokban sem, fontos a szemérem! A kevésbé kötött munkahelyeken megengedett a rövid ujjú trikó, női felső, női ruha viselése is. Itt a blézert felválthatja a kardigán vagy a női pulóver.

A lezser hétköznapok

Már itt az elején érdemes megállnunk egy szóra. A lezser fogalma nem a mackó nadrágviselésben merül ki!  Inkább egyfajta könnyedséget ad a hétköznapokban arra, hogy elhagyjuk a kosztümöket és a kényelmetlen ingeket. Itt már nem kötelező a blézer viselése sem, azonban érdemes olyan darabokat magunkra húzni, amik csinosak, kiemelik nőiességünket. Előkerülhetnek a szekrényből a mélyebben dekoltált ruhadarabok, a régóta nem látott piros női ruha (ilyen minden nőnek van). A nadrágok esetében is könnyebb dolgunk van, hiszen itt már megengedett a farmer és vászon anyagokból készült darabok viselése, a színes alsó és felső ruházatok jó ízléssel történő kombinálása is.

Azért akadnak olyan kivételek is, amit egyik esetben sem ajánlatos viselni: papucsok (strandra valók), pánt nélküli felsők (hol marad a szemérem?), túl sok és feltűnő ékszer, kiegészítő.

üzleti női ruhaMindezeknek eleget tenni nem könnyű feladat.
De mindenképpen megéri – ha csak azért is -, hogy megtudjuk, hol a helyünk a világban.

További divat tippek, női ruha tanácsok: